tisdag 30 juli 2013

SY FÖRKLÄDESKLÄNNING

Jag har inte bloggat på hela sommaren, men har haft med mig symaskinen till landet och sytt lite mellan båtutflykter och loppisar. I fortsättningen ska jag försöka lägga ut fler förklaringar (när jag inte syr efter ett mönster) till mina enkla små skapelser. Om ni ser hur enkelt det är att sy till de små så kanske ni oxå får sylust =)

Här kommer en förklaring till en enkel förklädesklänning. Den är sydd av gamla gardiner från 60-talet och är vändbar.






1. Klipp till två likadana klänningsdelar och fickor som på den första bilden. Kan vara bra att klippa i ett gammalt lakan först och använda som mall. ( min lilla dam har stl 74 och denna klänning är 42 cm från axeln och ner. Nedtill är den ca 46 cm bred. Jag fick korta av snibbarna på sidan  (som ska kortas i ryggen) så gör dem inte fullt lika långa som på bilden. Det är väldigt lätt att sätta ihop klänningen och testa den innan den sys. 

2. Klipp till två likadana fickor. Mina var ca 10 cm x 11cm innan de syddes. Sicksacka fickorna. Vik in kanterna och sy fast på klänningsdelarna.

3. Nåla klänningsdelarna aviga mot aviga och overlocka runt hela klänningen. Det går också bra med vanlig raksöm eller sicksack. (Kantband ska ju ändå på)

4. Nåla och sy kantbad/snedslå runt hela klänningen. 

5. Korsa "snibbarna" i ryggen och sy ihop axelbanden. 

6. Fäst en liten bit kantband uppe på axelsömmen så att man kan vända klänningen ut-och-in utan att se sömmen.




Färdig! 
Hoppas hon ska trivas i sin nya förklädesklänningen.