söndag 24 november 2013

GÖR EGEN TVÅL

Mitt första julklappstips är egna ekologiska tvålar. Väldigt kul och enkelt att göra. Jag köpte en sats ekologisk tvålmassa, naturlig färg och ett par eteriska oljor hos tvålköket. Där finns också en enkel beskrivning av hur man gör. Egentligen bara att smälta och tillsätta doft och färg. Sedan häller man tvålmassan i en form. Jag använde mig av sånt jag hade hemma som en kesellaburk, en nappförpackning och ett mjölkpaket. Kolla också in tvålkökets blogg för mer inspiration! 



lördag 16 november 2013

JULKLAPPSPÅSAR

NU ÄR DET JUL IGEN!
Det är i alla fall hög tid för julpyssel. Jag kommer lägga  upp lite julbestyr och tips på julklappar. Bara hoppas att mottagaren inte läser bloggen. Kommer försöka att göra så många av mina julklappar som möjligt själv. Jag är riktigt trött på att köpa en massa onödiga prylar. Slit och släng känns så fel!



Mitt första juliga inlägg handlar om paketinslagning. Julen hos oss brukar innebära drivor med kartonger, papper, tejp och snören. Jag ska minska den högen! Dessa påsar går att återanvända jul efter jul. Det kommer dessutom gå väldigt lätt för mig att slå in mina klappar =) Jag kommer inte att köpa något tyg till att sy påsar utan syr av vad jag har hemma. Dessa påsar är sydda av ett förkläde, ett kuddfodral, ett par byxor, en duk och lite tyg som blivit över. De små vita hjärtana är lite tovad ull som blev över då jag tovade sulor.




1. Sy på eventuella dekorationer på övre delen av tyget. 
2. Vik upp räta mot räta och sy sidorna (om du ej har overlock så kan de behöva sick-sackas först).
3. Vänd påsen rätt.
4. Vik ned den översta delen inåt och knyt ihop med juliga band.


Jag blev inspirerad av Ernst. Ta en titt på hur man gör dessa enkla julklappspåsar i Jul med Ernst del 3




onsdag 13 november 2013

SY EN HISSGARDIN






Sydde en hissgardin i början av hösten som jag glömt att lägga ut på bloggen. Jag blev riktigt nöjd med den till slut. Fin, funkar utmärkt att släppa ner och dra upp och skyddar lagom mycket från sol. 

Jag kan rekommendera er att köpa detta hissgardins-kit på Stof och Stil. Inklusive  allt  utom tyg och  tråd. ett mycket bra paket. Finns i olika breddar med beskrivning till. 

Det bästa tipset jag kan ge är att mäta RIKTIGT NOGA. Då blir det rätt från början så slipper du sprätta upp som jag =)





måndag 11 november 2013

HÖSTIG TUNIKA OCH BYXA UR OTTOBRE


Tunika med tillhörande byxa ur tidningen Ottobre 4/ 2011. Såklart med vissa ändringar för att förbättra och förenkla. Tyvärr blev tunikan på tok för stor för min lilla dam. Ottobre verkar ha ganska stora storlekar. Denna tunika var dessutom vid i halsringningen, så svårt att bara vika upp ärmarna. Syr jag en till så gör jag om mönstret ytterligare. 

Byxornas ben är sydda i mudd, tycker de blev riktigt roliga. Också lite stora än, men går att använda uppvikta. Hoppas den höstiga utstyrseln passar nästa säsong. 


   Tyger från GEKKO (ej mudd)