tisdag 26 augusti 2014

ENKELT ATT SY MÖSSA



Inget nytt sytt. Allt är nedpackat och väntar på att bli uppackat i ett nytt syrum. Längtar sååå! I väntan på flytt läggs en liten mössa ut som jag gjorde för ett tag sedan. Kan varmt rekommendera dig som vill prova på att sy något till ditt barn att sy en sån här mössa. Den är otroligt enkel att sy, men blir ju ändå fin och användbar! Kan ju vara kul att ge bort också! Har många fina jerseytyger i mina gömmor som skulle passa fint som en mössa.  Mönstret är från ottobredesign nr 3/2014 (utan de tillhörande krusidullerna på)

torsdag 21 augusti 2014

SY JEANSKJOL TILL BARN

Denna kjol är gjord av familjens gamla jeans. Längst ned sydde jag fast en handvirkad spets som jag tycker passar väldigt bra till jeanstyg. Jag har haft turen att få flera rullar handvirkad spets av min mormor. Hennes mor har virkat dem, rullat ihop dem och lagt dem i kartonger. Så de är helt oanvända. Vilken skatt! Jag sydde fast den väldigt varsamt så att jag kan sprätta bort den när kjolen är urvuxen. 

Denna kjol är väldigt enkel att sy. Här nedan kommer en liten beskrivning så kan du också återbruka gamla jeans. 



Beskrivningen är för stl 86/92. Bara att minska eller utöka gummiband, bredd och längd efter önskad stl.

1. Klipp till tre remsor jeanstyg av gamla jeans; 
Den övre: 65x12 cm (3 cm att vika ner för gummibandet)  
Den mellersta: 80x10cm.
Den nedersta volangen: 110x11cm (två cm till fåll) 
Om tyget inte räcker till på längden så sy ihop flera bitar. Jag fick skarva fler gånger. Sicksacka alla delar. Sy ner kanten på den översta remsan så att det blir en kanal där gummibandet passar.

2. Rynka den nedersta remsan genom att nåla. Vecka så att den får samma längd som den mellersta. Rynka sedan den mellersta remsan så att den får samma längd som den översta.

3. Släpp på nålarna och nåla fast remsorna under varandra så att rynkorn är kvar.

4. Sy fast delarna i varandra med en raksöm, en pressarfotsbredd från den nedre kanten. Sy ihop kjolen (mitt bak). Sy en kanal för gummibandet genom att vika ner 3cm av den övre kanten och sedan sy  med raksöm runt om. (Spar en liten öppning) Dra igenom gummibandet. Prova kjolen på barnet för att veta hur mkt som ska dras åt i midjan) Fäst sedan noga. Sy ihop öppningen. 

Fålla sedan kjolen (2cm). Sy på eventuell dekoration på kjolen. Jag sydde fast virkad spets. 

Färdigt! Hoppas du blev nöjd!

söndag 17 augusti 2014

INSIRATION TILL SYRUMMET

Nu när hela lägenheten är upp och ner pga kommande flytt så blir det tyvärr inget sytt. Istället sitter jag och drömmer om mitt blivande syrum. Här är några idéer och inspirerande bilder från pinterest. 

Så vill jag ha mitt syrum:
- Måla om! (rummet har just nu svarta väggar)
- Skrivbord med symaskiner och ett utdragbart arbetsbord att klippa och arbeta på.
- Plastbackar (hygieniskt) att förvara tyger i.
- Anslagstavla av grytunderlägg eller gamla korkar.
- Sätta upp mina gamla mönster som tavlor. Jag ska använda alla fina gamla ramar jag har i källaren.
- Stringhylla med pärmar och mönster ( och en del jobbpärmar oxå )
- Leta efter redalådor att ha småsaker i.
- Min trådrullehållare på väggen. Extra trådrullar på blompinnar.
- Håll reda på band genom att vira upp dem på glasspinnar. 
- Bra ljus, taklampa och en gammal skrivbordslampa som jag fyndade på loppis i somras.
-Lina att hänga tygprover/ alster på. 

Åh vad jag längtar efter vårt nya hus och mitt syrum! 

söndag 10 augusti 2014

RETRO OMLOTT

Har länge tänkt sy en omlott till Signe. Har sett så många fina i retro tyger på marknader och så. Men har varken haft mönster eller nåt passande tyg. På landet tog jag mig tid att rita mitt eget mönster och sydde av loppistyger ( duk och stuvbit) och fodrade med ett påslakan som farmor skulle slänga. Jag blev riktigt nöjd för jag älskar de mönstrade glada tygerna. Kanske någon som vet var framstyckets tyg kommer från? 

Har sett att många syr sina omlott utan söm vid ärmen, mer som en kimono. Det hade nog inte detta tyg räckt till, men vi får se hur jag gör nästa gång. Att sy utan söm vid ärmen kanske passar bättre om ärmen ska vara kortare iof. 

Min duktiga mamma har virkat runt galgen. Så fint! Tänk att fylla garderoben med galgar i olika virkade mönster och färger. 

Om jag syr en till så ska jag visa mitt mönster och hur jag går till väga. 

fredag 8 augusti 2014

SYMESTER



Hade många riktigt sköna dagar på landet. Helt underbart att sitta ute och sy! Nu är det istället flyttkaos som gäller, men nästa sommar har jag en egen trädgård att sy i =) 

Hoppas du har en skön sommar! 

onsdag 6 augusti 2014

MER KLÄDER AV SÄNGKLÄDER

Jag blev lite förälskad i påslakanet som är sådär mjukt och skönt som bara gamla påslakan är. Så det blev ett par trekvarts-byxor också. Svala och sköna i värmen.(ska dock inte ha dem tillsammans med tunikan. Då blir det nog för mycket säng-känsla:) 



tisdag 5 augusti 2014

SÄNGKLÄDER BLIR BARNKLÄDER

Det är en speciell känsla att sy nytt av gammalt! Att kunna sy egna kläder till sitt barn av tyger som tidigare varit nåt annat känns extra bra och kul! Unikt och miljövänligt. 

Jag tänkte provsy en tunika till Signe av ett påslakan. Hade ritat mönstret själv och va inte så säker på måtten. Men den visade sig passa alldeles utmärkt, så jag fortsatte på den och tycker faktiskt den blev bra. Det blir nog fler tunikor av samma modell av andra återanvända tyger. Inte omöjligt att det blir fler kläder av påslakan som är så mjuka och sköna. 

söndag 3 augusti 2014

SKAPA I BETONG


På landet provade jag på att gjuta lite i betong. Jättekul! Men rätt kladdigt, därav klädseln =) De ska stå på min blivande altan med blommor eller ljus i. Jag använde mig av en PET-flaska, en mjölkförpackning, en gammal kruka, en hink och en rostig gammal sockerkaksform.

Det är väldigt enkelt att gjuta men jag har lärt mig några knep för att få det bra.
- använd finbetong
- blanda helst med en maskin i ca fem minuter. Det är tungt att blanda för hand och blir inte lika bra resultat. 
- enklast är att gjuta i gamla plastbyttor. ( glasslådor, salladsbyttor, plastmuggar, vaxade tetrapack...) 
- smörj in pyttsarna i matolja innan du häller i betongen. Då blir det så mycket lättare att få bort dem. 
- skaka  för att få bort luftbubblor. 
- "vattna" betongen med en blomspruta ett par ggr så att den inte brinner för fort. 
- när du ska få loss betongen (efter 1-2 dygn) kan du knacka loss den lite försiktigt med en hammare. 

Finns säkert en miljard tips och idéer på nätet, i böcker och i tidningar. Jag har bara provat ett par gånger utan att läsa på nåt å det va kul! Kan verkligen rekommendera er att prova!