fredag 25 september 2015

VÄRMEPÅSE MED BÄLTE






Den här värmepåsen med bälte till sydde jag förra gången jag var gravid. Då kom den inte till så stor användning.  Nu, när jag är gravid igen och har lite mer värk, är den här värmepåsen perfekt. Den värmer ryggslutet, eller kanske fram på magen eller höfterna om man vill det. Och man kan resa sig och fortfarande ha den på plats. Passar såklart också utmärkt mot vanliga ryggbesvär, mensvärk osv.

På bältet satte jag en ganska lång remsa kardborre så att den passar flera och växande magar. Innerpåsen är sydd av ett gammalt lakan och fylld med helt vete. 


Kolla gärna in mina andra värmepåsar; vetekudde för de små och värmepåse för stora.

fredag 18 september 2015

SY ETT EKOLOGISKT BABYNEST




Mitt babynest är klart! Det är sytt av vintagetyger och stoppat med ekologisk ull. Mer giftfritt än så är nog svårt att få tag i. Nestet har en uttagbar madrass om det behöver tvättas. Det går dessutom att ta ut stoppningen ur sidorna ganska lätt eftersom jag la stoppningen i ett fodral innan jag stoppade in det i nestet. Här nedan visar jag hur jag gjorde: 


För att sy mitt nest behövs:
Tyg
Matchande tråd
2.10 m snedslå/kantband
2.8 m bomulssnöre
Tyg till madrass och stoppning
1,5 kg ullfleece (jag beställde på http://detalj.sonjas-textilatelje.se)
3 st tryckknappar





Mått:
1. 78 cm
2. 66 cm
3. 26 cm
4. 15 cm
5. 20 cm

Klipp till under och överdelen på nestet enligt min lilla skiss. Lättast är att rita på mönsterpapper/ annat stort papper först för att sedan rita av på tyget. 






Jag valde att ha ett lite grövre tyg som undersida och ett riktigt skönt, mjukt bomullstyg som insida. 


Sicksacka sedan de två delarna och sy ihop dem räta mot räta. Men lämna hela nedre delen öppen. Vänd till rätsidan. 













Nåla fast ett kantband längs sömmen. Vik in sluten på kantbandet så det ser snyggt ut och blir slitstarkt. 

Sy längs med sidorna på kantbandet så att det blir en kanal att trä snöret genom. 

Trä snöret genom kanalen med hjälp av en säkerhetsnål som fästs i snöret. 











Vänd nestet till avigan igen och sy ihop den nedre delen av nestet. ( ej delen där madrassen ska in. )Vik in tyget nån cm där madrassen ska föras in. Sy någon cm in här så att invikningen hålls på plats. Om man avslutar sömmen precis i vinkeln är det också lätt att sömmen går upp.






Nu ser nestet ut såhär.  

Sy nu sömmen som delar upp nestet i madrassdel och "korven" runt. 
Jag sydde denna 18 cm från kanten. Mät ut runt om och nåla där sömmen kommer att sys. Lämna en öppning för att trä in "korven" med ullstoppning. 










Sy nu ett överdrag till korven med måtten 210 x 50 cm. Ett gammalt lakan passar perfekt.Vik tyget dubbelt så att det blir 25cm brett och sy ihop det på längden.  Rulla 3/4 av ullfleecen och stoppa in i överdraget. Sy igen överdragets kortsidor.  

Trä in "korven" i nestet. Det kan vara lite trixigt att få in det, men det går. Sy sedan igen hålet du trädde in korven genom. 









Sy nu en liten madrass att stoppa in i nästets underdel. Klipp två bitar av t.ex ett lakan med måtten 58x32 cm. Sy räta mot räta och vänd. Stoppa in resterande ull, vikt,  i madrassöverdraget. Sy igen. 
















Sätt fast tre tryckknappar på nästets nedre del där madrassen ska föras in. 

För in madrassen och knyt nestet. 










Klart! 
Jag hoppas du hade nytta av min beskrivning och att du är nöjd med ditt nest. Lämna gärna en kommentar!




















fredag 11 september 2015

HÖSTIGA MUDDKJOLAR

Har sytt ett par muddkjolar till mig själv för den växande magen. Ett perfekt "mammaplagg" som även går att använda efter graviditeten. Här blev det även en matchande muddkjol till Signe. Min kjol är gjort av ett väldigt stretchigt manchestertyg. Det var en stuv på rea för länge sen och nu kom den till användning. Mina fickor och Signes kjol är ett vintagetyg från mormor. 

Här nedan visar jag hur man enkelt syr en muddkjol.En väldigt enkel, skön kjol som går att variera oändligt mycket efter smak!


Mät runt midjan hur bred muddväv du behöver. Tänk på att den är väldigt stretchig, du behöver inte lägga till, utan snarare dra åt lite så att kjolen sitter uppe. När det gäller längden på mudden ska du klippa den drygt dubbelt så lång som du vill ha den eftersom den viks dubbelt. Jag tycker det är snyggt att vika ner mudden på den färdiga kjolen så jag tog i ordentligt på längden. (Min mudd fick måtten 82 cm bred och 30 cm lång.  Lägg sedan mudden räta mot räta och sy mittbaksömmen med overlock (går också bra att sicksacka och sy raksöm)

Hur brett själva kjoltyget ska vara beror på vilket tyg du använder. Använder du ett väldigt stretchigt tyg och vill att kjolen ska sitta tajt så klipp den ca 20 %  bredare än mudden. Har du ett vanligt bomullstyg, som Signes kjol, så klipper jag det ca 35% större än mudden. Sedan rynkar jag det genom att sy med längsta stygnlängden på maskinen nån cm från den övre kanten och drar i tråden tills kjoltyget har samma bredd som mudden. Bestäm längd på kjolen och lägg till ett par cm för fåll. Klipp till. 
Innan mittbaksömmen på kjoldelen sys är det enkelt att lägga till eventuella fickor eller andra detaljer. Såhär enkelt sydde jag ett par fickor. Jag anpassade måtten efter min mobil. 

Med fickorna på plats är det dax att sy fast mudden i kjoldelen. Vik mudden dubbel och nåla fast den ovikta kanten i kjoldelens övre kant. Se till att sömmen på mudd och kjoldel hamnar mitt för varandra. Jag brukar markera ut sidor, mitt fram och mitt bak på både kjoldel och mudd med nålar så att mudden fördelas jämnt över kjoldelen. Nåla tätt, sy. 

Fålla kjolen.

Färdig! 



onsdag 9 september 2015

HALVVÄGS!

Ikväll firar jag halvvägs genom graviditeten med att börja sy ett ekologiskt babynest.