måndag 28 december 2015

EN LITEN ULLKOLLEKTION


Av gamla kläder från second hand blev det tre plagg till den lilla i magen och tre plagg till storasyster. De stora ullbyxorna har redan använts flera gånger under overallen. Perfekta som mellanlager. Av en tröja i vuxenstorlek sydde jag enkelt en tunika. Jag klippte bara av ärmarna och gjorde axlarna lite mindre. Nu längtar jag efter att prova ulloverallen på den lilla. 

Se här hur jag sydde ullbyxornabenvärmarna och ulloverallen

lördag 12 december 2015

SY ULLBYXOR TILL BARN

Återbruket av mina fyndade ullkläder fortsätter. Nu har jag sytt två par ullbyxor, ett par till den i magen och ett par till treåringen. Perfekta att ha som mellanlager när det är kallt. 

Babybyxorna är tillklippta av ärmarna från en tröja. Muddarna nedtill är ärmmuddarna från tröjan som blev en ulloverall. Mudden upptill är sydd av tröjans midjemudd. Jag lämnade en liten bit öppen och trädde i ett resårband så att byxorna hålls uppe.

De större byxorna är tillklippta av mittpartiet på en tröja. Jag använde mig av ett byxmönster bara för att rita av den ungefärliga formen. De stora byxorna fick midjemudd och benmudd av muddväv i stretchjersey. 
    

torsdag 10 december 2015

SY BABYLEGS / BENVÄRMARE AV ULL




Ärmarna av två ulltröjor blev två par varma och sköna benvärmare. Kul, enkelt och mycket snabbt syprojekt! Tror de kommer vara användbara under overallen för det större barnet och bra i vagnen/sjalen/selen för den lilla. Kolla även in min ulloverall som jag sytt av en tröja. 

Såhär gjorde jag: 


  • Klipp av ärmen så lång du vill ha benvärmaren. Klipp till mudden ( mina mått på mudden: för treåring 25x21cm, för bebis 22x17cm). 
  • Lägg mudd räta mot räta och sy ihop. 
  • Dra upp nederdelen av mudden upp över mudden så att den blir dubbel med dubbelvikt kant nedtill. Vänd ärmen ut och in. Stoppa in mudden i ärmen så att den ovikta kanten ligger innanför slutet på ärmen. De ligger nu räta mot räta. Se till att sömmarna är mitt för varandra. Nåla och sy längs med kanten. 
  • Nåla ner den övre kanten ett par cm och sy runt. Lämna någon cm öppen för att kunna trä i ett resårband. (Prova på barnet så att resåren inte är för tajt!) Färdigt! 




söndag 6 december 2015

SYRUMMET



Äntligen har jag fått tid att städa, organisera och göra iordning mitt syrum. Nu är det precis som jag vill ha det! Tygerna är vikta och sorterade i mina gamla koffertar, alla småsaker sorterade och bordet helt rent. Nu ska det bli så härligt att sy här inne! 



torsdag 3 december 2015

ULLOVERALL

Gjorde ett besök på Stadsmissionen härom dagen och fyndade en massa stora kläder av ull. Dessa tänker jag sy om till barnkläder och babykläder inför vintern. 

Först ut är en tunnare overall att ha inne eller som overall i åkpåsen. Den är sydd av en kofta i merinoull. Jag tog en favorit i önskad stl. från Polarn och Pyret, nålade fast den och klippte runt. Bra att tänka på att bakstycket ska vara större i grenen. Sen satte jag på lite mudd, kant och knappar i grenen så var den klar! 

Ullkläder som är så dyra kan alltså vara väldigt billiga att sy själv! Å så känns det alltid bra och kul att återbruka gamla kläder.