lördag 13 februari 2016

SY PULPÅSAR / BLÖJPÅSAR

Hade bitar av PUL över sen jag sydde en tygblöja så nu har jag sytt två PUL påsar att ha använda tygblöjor i. Här hemma har vi de använda blöjorna i en hink med lock tills vi tvättar, men om man är ute någonstans är det smart att förvara de använda blöjorna i en tät påse. (de går att köpa men är ganska dyra) 

Jag sydde en liten påse med dragsko som rymmer en blöja och en större med dragkedja som rymmer några blöjor. Eftersom den har dragkedja är den också mer tät än den med dragsko. 

Bilderna visar hur jag gjorde; Jag sydde alltså fast dragkedjan i de klippta bitarna innan jag sydde ihop kanterna och botten på påsen. Dragkedjan jag hade fick avgöra påsens bredd. Använd en pressarfot för dragkedjor. Sy sedan sidor och botten på overlock. 


söndag 7 februari 2016

RETRO SOVPÅSE


Den här sovpåsen syddes till storasyster innan hon var född, men användes aldrig. Knapparna var alldeles för hårda. Nu hittade jag den i mina gömmor och satte dit bättre knappar. Samtidigt blev jag sugen på att sy fler sovpåsar. Sköna att ha på natten eller när man bara är hemma och myser. Storleken är ju väldigt flexibel om man gör muddarna lite längre. Den är också väldigt praktisk vid blöjbyte, bara att dra upp dragskon (som visst inte är med på bild!) Ja, det blir nog nån mer sovpåse snart! 

måndag 1 februari 2016

BOMBERJACKA AV VINTAGETYG


Har sytt en skön innejacka/ vårjacka till mig själv. Mönstret är mitt eget. Jag utgick från ett mönster på en blus, men fick ändra väldigt mycket innan det till slut blev en jacka. Jag sydde först en provmodell som blev alldeles för trång i ärmarna och hade lite konstig passform. Efter flera ändringar började jag bli nöjd och skulle precis leta efter ett tyg att sy jackan i.  Då kommer min mamma med detta  randiga vintagetyg till mig. Köpt på Emmaus för 2 euro, lagom pris! Jag lyckades mönsterpassa i fram och efter att ha kämpat med dragkedjan i flera timmar så fick jag till den riktigt bra. Jag syr i dragkedjor alltför sällan! Jackan är fodrad med ett svart mjukt jerseytyg. 


Jag spar mitt mönster och nästa gång jag kommer över ett lite grövre vintagetyg så är det mycket möjligt att det blir en till.