torsdag 14 juli 2016

DEN PERFEKTA TYGBLÖJAN...SNART

Nu har jag tappat räkningen på hur många tygblöjor av ull jag har sytt. Som tur är har jag sytt de allra flesta av återbrukat tyg. Annars hade det blivit väldigt dyrt. Jag jagar efter den perfekta tygblöjan. När jag startar så tror jag att det kommer bli den perfekta, men under tiden jag syr så kommer jag på förbättringar som ofta är för sent för att göra på den pågående blöjan så måste jag sy en till och en till... Lite beroende kanske. Detta är min senaste. Den är bra, men inte perfekt. Två små ändringar bara... nästa kommer bli den perfekta. Tills dess så ska denna kuras och användas. Tyget är supermjuk merionointerlock köpt från thezzling. Även denna har två "fickor" inuti med resår så att ett inlägg hålls på plats. Jag tycker om att kunna ha endast ett inlägg i. Då blir det inte så tjockt. Men ullbyxan funkar såklart med formsydd i också. 



lördag 9 juli 2016

TVILLINGBABYNEST


Jag har blivit moster till två! Helt underbart! Min syster har gett mig en hel lista med saker hon önskar att jag ska sy. Nummer ett på listan var ett tvillingnest. Sytt av återbrukade tyger, ett lakan och ett påslakan. Stoppat mer ekologisk ull. Mjukt, skönt och giftfritt till de små. Sydde enligt mitt vanliga mönster på babynest men förstorade delen de ska ligga i. Glömde dock att förlänga "korven" nedtill. Vilket var klantigt. Den går att knyta ihop ändå, men hade blivit bättre om den var några cm längre på varje sida. Nu hoppas jag att de kommer sova gott i sitt nest! 

onsdag 6 juli 2016

SY HAREMSBYXOR TILL BEBIS

Till sommaren behöver vi tunna luftiga byxor som funkar bra över en tygrumpa. De här enkla byxorna är väldigt rymliga och sköna! Tar bara några minuter att sy. Jag skriver lite längre ner hur jag gjorde. Hoppas ni ser trots de dåliga bilderna. Det gick lite snabbt=) 



Såhär enkelt är det att sy haremsbyxorna: 

 


1. Vik upp tyget från en hörna så att du får en triangel i dubbelt tyg (avigan utåt). Lägg bebis ovanpå och kolla så att triangeln är ok storlek eller jämför med ett par byxor. Klipp sedan av hörnorna. Sy sidorna på triangeln. Runda av midjan lite med saxen i fram för bättre passform. 
2. Klipp till mudden. (dubbelt så lång som du vill ha dem eftersom de viks på mitten.  
3. Vik muddarna på bredden och sy ihop. Dra sedan halva mudden till räta så att den blir dubbelvikt. Se bild 3. 
4. Behåll byxan med avigan utåt. Stoppa in midjemudden med den öppna delen uppåt. Nåla så att sömmen kommer mitt bak. Sy runt. Gör lika med benmuddarna. Vänd byxan. Färdigt!