söndag 15 december 2013

SY EN LUCIAKRONA




Hittade bilden på en fantastisk luciakrona i ett urklipp från en gammal tidning. Tål att tappa i golvet, suga på och ljusen slocknar inte! Signe tycke kronan var finare på dockan. Kanske får den sitta en stund på hennes huvud nästa år… 

Kom typiskt nog på att sy denna kvällen innan lucia, så hann inte lägga ut den förrän nu. Men om du blir inspirerad och vill sy en själv så vet du var beskrivningen finns till nästa år =) 

Jag sydde alla sömmar med overlock (utom då jag skriver annat). Det går lika bra att sy denna krona utan overlock. Då sick-sackar du alla kanter och syr med raksöm. 

1. Sy ihop en vit remsa, 50x12 cm med en gul remsa, 50x5cm. 

2. Klipp till kransen, 65x12 cm (passar 1-åring bra, ta till några cm på längden om barnet är äldre/har stort huvud). Vik på längden och pressa ett veck. Nåla fast ca 10 cm kardborre snett emot varandra. Vik och prova att fästa så att du ser att det blir rätt. Sy fast kardborrebandet med raksöm runt om. Vik räta mot räta och sy kortsidor och långsidan så långt kardborren går. 


3. Klipp till ljusen; 5 st, 10 cm breda. Vik räta mot räta och sy ihop upptill och sidan. Men spara ca 2 cm nedtill. Klipp upp lika långt på motsvarande sida nedtill. Vänd rätt och stoppa ganska hårt.

4. Stick ned ljusen i kransen och nåla fast "ljushalvan"  nedtill. Sy med raksöm över "ljushalvan". 

5. Stoppa ljusens nedre del (där det är öppet) riktigt hårt. Stoppa sedan kransen ganska löst. Sy ihop kransen för hand.  Vira sedan ett rött band runt kransen. 

På med kronan och fram med lussebullarna!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar