fredag 27 december 2013

SY EN VÄRMEPÅSE

Min syster fick en vetekudde/värmepåse i julklapp. Väldigt enkelt att sy och ofta en mycket uppskattad julklapp/present till den som brukar frysa eller ha värk i kroppen. Denna vetepåse är sydd med fyra "fack" så att inte allt vete ska samlas på en sida. Jag sydde också ett fodral till den som går lätt att ta av och tvätta. 

Allt du behöver är:
- lakanstyg till vetepåsen
- ca 14 dl helt vete (rekommenderar saltåkvarns)
- tyg till fodralet
- passande tråd
                       


                             




Gör så här: 
Vetepåsen
Jag syr med en overlockmaskin och kan därför skippa att sicksacka. Om du syr med vanlig symaskin (går precis lika bra!) så glöm inte att sicksack alla delar innan du syr ihop dem. 
1. Klipp en lång remsa lakan med måtten 42 x 22cm
2. Vik räta mot räta och sy ihop de två kortsidorna och en av långsidorna. Sy små "fack" att lägga vetet i genom att sy tre raksömmar med jämna mellanrum på bredden. (syns tydlig på bild nr. 4)
3. Fyll facken med helt vete. Jag kan verkligen rekommendera saltåkvarns hela vete. Jag fyllde med ca 3,5 dl i varje fack. men det är en smaksak hur fylld man vill ha den. Lättast är att fylla ett till två fack åt gången och sy så att inte vetet åker ur. 
4. Sy ihop. 

Vetepåsens fodral
1. Klipp till två bitar tyg. Den ena 45x23cm och den andra 55x23cm.
2. Den andra biten ska sedan vikas ned och bli lika kort som den första. så att man kan lägga i kudden innanför den nedvikta fliken. Glöm inte att fålla det kortare tygstycket ca 2 cm. 
3. Innan du syr ihop dem kanske du vill utsmycka din vetekudde med något. Sy i så fall på det nu.
4. Nåla och sy ihop räta mot räta med de fållade kanterna mot varandra likt bilden. Sy alla sidor utom där de är fållade. 
5. Vänd fodralet rätt och trä i vetepåsen. 

Hoppas den värmer gott!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar