måndag 28 december 2015

EN LITEN ULLKOLLEKTION


Av gamla kläder från second hand blev det tre plagg till den lilla i magen och tre plagg till storasyster. De stora ullbyxorna har redan använts flera gånger under overallen. Perfekta som mellanlager. Av en tröja i vuxenstorlek sydde jag enkelt en tunika. Jag klippte bara av ärmarna och gjorde axlarna lite mindre. Nu längtar jag efter att prova ulloverallen på den lilla. 

Se här hur jag sydde ullbyxornabenvärmarna och ulloverallen

lördag 12 december 2015

SY ULLBYXOR TILL BARN

Återbruket av mina fyndade ullkläder fortsätter. Nu har jag sytt två par ullbyxor, ett par till den i magen och ett par till treåringen. Perfekta att ha som mellanlager när det är kallt. 

Babybyxorna är tillklippta av ärmarna från en tröja. Muddarna nedtill är ärmmuddarna från tröjan som blev en ulloverall. Mudden upptill är sydd av tröjans midjemudd. Jag lämnade en liten bit öppen och trädde i ett resårband så att byxorna hålls uppe.

De större byxorna är tillklippta av mittpartiet på en tröja. Jag använde mig av ett byxmönster bara för att rita av den ungefärliga formen. De stora byxorna fick midjemudd och benmudd av muddväv i stretchjersey. 
    

torsdag 10 december 2015

SY BABYLEGS / BENVÄRMARE AV ULL




Ärmarna av två ulltröjor blev två par varma och sköna benvärmare. Kul, enkelt och mycket snabbt syprojekt! Tror de kommer vara användbara under overallen för det större barnet och bra i vagnen/sjalen/selen för den lilla. Kolla även in min ulloverall som jag sytt av en tröja. 

Såhär gjorde jag: 


  • Klipp av ärmen så lång du vill ha benvärmaren. Klipp till mudden ( mina mått på mudden: för treåring 25x21cm, för bebis 22x17cm). 
  • Lägg mudd räta mot räta och sy ihop. 
  • Dra upp nederdelen av mudden upp över mudden så att den blir dubbel med dubbelvikt kant nedtill. Vänd ärmen ut och in. Stoppa in mudden i ärmen så att den ovikta kanten ligger innanför slutet på ärmen. De ligger nu räta mot räta. Se till att sömmarna är mitt för varandra. Nåla och sy längs med kanten. 
  • Nåla ner den övre kanten ett par cm och sy runt. Lämna någon cm öppen för att kunna trä i ett resårband. (Prova på barnet så att resåren inte är för tajt!) Färdigt! 




söndag 6 december 2015

SYRUMMET



Äntligen har jag fått tid att städa, organisera och göra iordning mitt syrum. Nu är det precis som jag vill ha det! Tygerna är vikta och sorterade i mina gamla koffertar, alla småsaker sorterade och bordet helt rent. Nu ska det bli så härligt att sy här inne! 



torsdag 3 december 2015

ULLOVERALL

Gjorde ett besök på Stadsmissionen härom dagen och fyndade en massa stora kläder av ull. Dessa tänker jag sy om till barnkläder och babykläder inför vintern. 

Först ut är en tunnare overall att ha inne eller som overall i åkpåsen. Den är sydd av en kofta i merinoull. Jag tog en favorit i önskad stl. från Polarn och Pyret, nålade fast den och klippte runt. Bra att tänka på att bakstycket ska vara större i grenen. Sen satte jag på lite mudd, kant och knappar i grenen så var den klar! 

Ullkläder som är så dyra kan alltså vara väldigt billiga att sy själv! Å så känns det alltid bra och kul att återbruka gamla kläder. 


tisdag 10 november 2015

GIFTFRI BEBISKUDDE


Jag försöker köpa och tillverka giftfria saker till barn och hem, men det är inte lätt. Många ekologiska och giftfria möbler och textilier är väldigt dyra. Nu har jag sytt något så enkelt som en kudde till kommande bebis. Fri från flamskyddsmedel och andra gifter. Då tyget är ett gammalt påslakan som har tvättats om och om igen och fyllningen består av ekologiska ullkulor* så borde den vara giftfri. Den var både billig och enkel att göra själv. Ullkulorna, som kommer få vara stoppning i flera sömnadsprojekt framöver, är köpta på Sonjas textilateljé

*100% ekologisl ull. Ullen kommer från får i kontrollerad ekologisk djurhållning.
Den är Bioland, Demeter- och SKAL-certifierad.

söndag 8 november 2015

LAPPTÄCKE DIY

                         

Jag har sytt mitt första lapptäcke. Jag sydde det av enbart vintaggetyger och stoppade det med ullfleece, ett riktigt bra och giftfritt material att stoppa täcken och babynest med. Jag köpte ullfleecen från sonjas textilateljé.

Det roliga med att sy lapptäcke var att välja och kombinera alla fina vintagetyger. Det mindre roliga var väl att det tar rätt lång tid att sicksacka (ville göra det för säkerhets skull) och sy ihop alla bitar. 

Jag valde att göra ett ganska stort täcke,med måtten 80x110cm. Då kan det användas både som vagntäcke, lekfilt och överkast till spjälsängen. 

                      Såhär gick jag tillväga:


Jag klippte ut 54st bitar tyg med måtten 12x12 (inkl 1 cm sömsmån runt om) och sicksackade dem. Sedan la jag dem i den ordningen jag ville ha dem. Jag valde att lägga mina lappar huller om buller i nio rader med sex lappar i varje rad.

Sedan sydde jag ihop lapparna till rader, för att sedan sy ihop raderna av lappar med varandra. Viktigt att alla sömmar hamnar mitt för varandra. då blir det snyggast. 






Jag valde att sy en "ram" till mina lappar av samma tyg som jag sydde baksidan av. Även den 12 cm bred (inkl sömsmån) Sedan klippte jag till en baksida, lika stor som framsidan. 







Sedan bredde jag ut ullfleecen på avigan av framsidans tyg och nålade fast i kanterna. 










Jag sydde sedan fast stoppningen i sömmen mellan lapparna och "ramen". 








Till sist sydde jag ihop framtidans tyg med baksidans. Räta mot räta. Jag lät lite stoppning komma utanför så att den blev fastsydd även i kanten. Jag lämnade ca 25 cm öppet i täckets nedre del för att kunna vända till rätsida. Det lilla hålet sys igen och täcket är färdigt!


lördag 31 oktober 2015

DIY BIVAXDUK


Som så många andra försöker vi att plastbanta vårt hem så gott det går. Här kommer ett enkelt tips som kan spara på mycket plast. 

 Alla dessa plastpåsar/plastfolie som används runt mat kan enkelt bytas ut mot bivaxdukar. Det är helt enkelt ett vaxat tyg som kan användas istället för plastpåsar/plastfolie i skafferiet eller i kylskåpet. Den kan användas om och om igen och är dessutom av miljövänligt material. 

Jag har länge tänkt köpa mig en bivaxduk, men blev lite snål när jag kände på en.  De måste ju gå att göra själv. Jag läste på lite på nätet, och det visade sig vara riktigt enkelt och billigt att göra själv. Jag hittade bivax på ebay från Kina för en väldigt billig peng, men jag ville ha ekologiskt bivax. Mitt syfte var ju att göra något miljövänligt och giftfritt. Jag köpte därför ekologiska bivaxkulor från bodystore

Såhär gjorde jag: Jag klippte ett gammalt påslakan efter ett smörpapper som passar mina ugnsplåtar. Jag valde mörkare tyger eftersom bivaxet blir lite gult och då kanske inte så fint på ljusare tyger. Jag la tygbiten på ett bakplåtspapper på en plåt och strödde sedan ut ca 3/4 dl bivaxkulor på tyget. Satte in i ugnen på 75 grader. Efter ca 10 min hade kulorna smält. Om inte hela tyget är blött av bivax så kan man kladda ut det lite och eventuellt strö på ett par till kulor och sätta in i ugnen en omgång till. På bakplåtspapperet samlades lite överblivet bivax, så jag la det blöta tyget på ett nytt papper för att torka när jag tagit ut det ur ugnen. Färdigt!

Det här kommer bli årets hemgjorda julklapp!







tisdag 13 oktober 2015

BABYBYXA I VINTAGETYG


Har sytt två par härliga babybyxor i vintagetyg med mudd. Det bruna paret har varit påslakan och det blåa en gardin från 60-talet. Muddbyxor är väldigt praktiskt för de små då det bara är att vika ner mudden när byxan blir för kort. Då håller de ett bra tag till. Mönstret till dessa finner du i OTTOBRE nr 6/2013. Egentligen ska de sys i trikå.  Jag ritade mönstret en aning större så att de inte ska kännas trånga. Ett otroligt enkelt mönster som verkligen går snabbt att sy. Det blir alldeles säkert fler storlekar i fler färger och mönster. 

fredag 25 september 2015

VÄRMEPÅSE MED BÄLTE






Den här värmepåsen med bälte till sydde jag förra gången jag var gravid. Då kom den inte till så stor användning.  Nu, när jag är gravid igen och har lite mer värk, är den här värmepåsen perfekt. Den värmer ryggslutet, eller kanske fram på magen eller höfterna om man vill det. Och man kan resa sig och fortfarande ha den på plats. Passar såklart också utmärkt mot vanliga ryggbesvär, mensvärk osv.

På bältet satte jag en ganska lång remsa kardborre så att den passar flera och växande magar. Innerpåsen är sydd av ett gammalt lakan och fylld med helt vete. 


Kolla gärna in mina andra värmepåsar; vetekudde för de små och värmepåse för stora.

fredag 18 september 2015

SY ETT EKOLOGISKT BABYNEST




Mitt babynest är klart! Det är sytt av vintagetyger och stoppat med ekologisk ull. Mer giftfritt än så är nog svårt att få tag i. Nestet har en uttagbar madrass om det behöver tvättas. Det går dessutom att ta ut stoppningen ur sidorna ganska lätt eftersom jag la stoppningen i ett fodral innan jag stoppade in det i nestet. Här nedan visar jag hur jag gjorde: 


För att sy mitt nest behövs:
Tyg
Matchande tråd
2.10 m snedslå/kantband
2.8 m bomulssnöre
Tyg till madrass och stoppning
1,5 kg ullfleece (jag beställde på http://detalj.sonjas-textilatelje.se)
3 st tryckknappar





Mått:
1. 78 cm
2. 66 cm
3. 26 cm
4. 15 cm
5. 20 cm

Klipp till under och överdelen på nestet enligt min lilla skiss. Lättast är att rita på mönsterpapper/ annat stort papper först för att sedan rita av på tyget. 






Jag valde att ha ett lite grövre tyg som undersida och ett riktigt skönt, mjukt bomullstyg som insida. 


Sicksacka sedan de två delarna och sy ihop dem räta mot räta. Men lämna hela nedre delen öppen. Vänd till rätsidan. 













Nåla fast ett kantband längs sömmen. Vik in sluten på kantbandet så det ser snyggt ut och blir slitstarkt. 

Sy längs med sidorna på kantbandet så att det blir en kanal att trä snöret genom. 

Trä snöret genom kanalen med hjälp av en säkerhetsnål som fästs i snöret. 











Vänd nestet till avigan igen och sy ihop den nedre delen av nestet. ( ej delen där madrassen ska in. )Vik in tyget nån cm där madrassen ska föras in. Sy någon cm in här så att invikningen hålls på plats. Om man avslutar sömmen precis i vinkeln är det också lätt att sömmen går upp.






Nu ser nestet ut såhär.  

Sy nu sömmen som delar upp nestet i madrassdel och "korven" runt. 
Jag sydde denna 18 cm från kanten. Mät ut runt om och nåla där sömmen kommer att sys. Lämna en öppning för att trä in "korven" med ullstoppning. 










Sy nu ett överdrag till korven med måtten 210 x 50 cm. Ett gammalt lakan passar perfekt.Vik tyget dubbelt så att det blir 25cm brett och sy ihop det på längden.  Rulla 3/4 av ullfleecen och stoppa in i överdraget. Sy igen överdragets kortsidor.  

Trä in "korven" i nestet. Det kan vara lite trixigt att få in det, men det går. Sy sedan igen hålet du trädde in korven genom. 









Sy nu en liten madrass att stoppa in i nästets underdel. Klipp två bitar av t.ex ett lakan med måtten 58x32 cm. Sy räta mot räta och vänd. Stoppa in resterande ull, vikt,  i madrassöverdraget. Sy igen. 
















Sätt fast tre tryckknappar på nästets nedre del där madrassen ska föras in. 

För in madrassen och knyt nestet. 










Klart! 
Jag hoppas du hade nytta av min beskrivning och att du är nöjd med ditt nest. Lämna gärna en kommentar!




















fredag 11 september 2015

HÖSTIGA MUDDKJOLAR

Har sytt ett par muddkjolar till mig själv för den växande magen. Ett perfekt "mammaplagg" som även går att använda efter graviditeten. Här blev det även en matchande muddkjol till Signe. Min kjol är gjort av ett väldigt stretchigt manchestertyg. Det var en stuv på rea för länge sen och nu kom den till användning. Mina fickor och Signes kjol är ett vintagetyg från mormor. 

Här nedan visar jag hur man enkelt syr en muddkjol.En väldigt enkel, skön kjol som går att variera oändligt mycket efter smak!


Mät runt midjan hur bred muddväv du behöver. Tänk på att den är väldigt stretchig, du behöver inte lägga till, utan snarare dra åt lite så att kjolen sitter uppe. När det gäller längden på mudden ska du klippa den drygt dubbelt så lång som du vill ha den eftersom den viks dubbelt. Jag tycker det är snyggt att vika ner mudden på den färdiga kjolen så jag tog i ordentligt på längden. (Min mudd fick måtten 82 cm bred och 30 cm lång.  Lägg sedan mudden räta mot räta och sy mittbaksömmen med overlock (går också bra att sicksacka och sy raksöm)

Hur brett själva kjoltyget ska vara beror på vilket tyg du använder. Använder du ett väldigt stretchigt tyg och vill att kjolen ska sitta tajt så klipp den ca 20 %  bredare än mudden. Har du ett vanligt bomullstyg, som Signes kjol, så klipper jag det ca 35% större än mudden. Sedan rynkar jag det genom att sy med längsta stygnlängden på maskinen nån cm från den övre kanten och drar i tråden tills kjoltyget har samma bredd som mudden. Bestäm längd på kjolen och lägg till ett par cm för fåll. Klipp till. 
Innan mittbaksömmen på kjoldelen sys är det enkelt att lägga till eventuella fickor eller andra detaljer. Såhär enkelt sydde jag ett par fickor. Jag anpassade måtten efter min mobil. 

Med fickorna på plats är det dax att sy fast mudden i kjoldelen. Vik mudden dubbel och nåla fast den ovikta kanten i kjoldelens övre kant. Se till att sömmen på mudd och kjoldel hamnar mitt för varandra. Jag brukar markera ut sidor, mitt fram och mitt bak på både kjoldel och mudd med nålar så att mudden fördelas jämnt över kjoldelen. Nåla tätt, sy. 

Fålla kjolen.

Färdig! 



onsdag 9 september 2015

HALVVÄGS!

Ikväll firar jag halvvägs genom graviditeten med att börja sy ett ekologiskt babynest. 

måndag 24 augusti 2015

LAVENDELPÅSAR


Nu doftar det gott i syrummet och snart i garderoberna. Det här är väl också en perfekt "gå-bort-present". Alla vill väl att det ska lukta gott i garderoben?! Den lilla ögglan gör det möjligt att hänga dem på galge. Alla lavendepåsar är sydda av härliga vintagetyger. 

söndag 9 augusti 2015

SY JEANSJACKA AV JEANS

 
Härom dagen städade jag lite på min blogg och hittade dessa bilder i ett utkast. Jag tror det var förra sommaren jag förvandlade ett par gamla jeans till en liten jeansjacka. Jag minns att den var lite stor till min dotter och att jag tänkte att jag skulle pimpa den med ett par rockiga tygmärken. Sen dess har jag inte sett den och kan inte komma ihåg var jag kan ha lagt den. Den kanske ligger i nån låda på vinden sedan flytten och väntar på att bli hittad... Jag tycker iaf att det är ett kul sätt att återbruka ett par jeans på. Beskrivning finns i boken Babycool men bilden avslöjar ju rätt bra hur jackan är gjord. 



torsdag 6 augusti 2015

SNART LAVENDELPÅSAR

Lavendeln står i full blom ute i rabatten. Jag vill ju inte plocka av allt för den är så fin, men lite har jag tagit in och hängt på tork. Så snart blir det lavendelpåsar till garderoberna och kanske i "gå bort present" till någon. 


tisdag 4 augusti 2015

ENKLA MAMMABYXOR



Vi väntar en liten i januari. Trots att det är långt kvar så är det redan svårt att stänga byxorna. Jag gillar inte att köpa kläder bara för graviditeten. Det är ju så kort tid man använder dem. Jag ska försöka sy kläder som jag kan använda även efter, men ett par byxor känns nödvändigt. Jag tog ett par billiga favoriter och bytte ut fickorna mot mudd. Väldigt enkelt och snabbt och jag blev dessutom väldigt nöjd. Mindre nöjd med bilderna som togs runt midnatt. Hoppas ni ser ändå. Idén fick jag från Pinterest. Där fanns en  liknande beskrivning




Ta ett par vanliga stretchjeans som inte går att knäppa längre.

1. Klipp bort delen där fickorna sitter. Lämna en centimeters sömsmån när du klipper. 

Så här ser byxorna ut från insidan.

2. Klipp till en dubbelvikt muddbit som är något större än den biten du just klippte bort.

3. Nåla fast den dubbelvikta mudden (vikningen uppåt) på sidorna och sy räta mot räta.


      Så här ser byxan ut inuti.

4. Sy fast mudden i fickan nedtill. Jag sydde längs fickans nedre söm. Fickan kommer finnas kvar men blir något mindre.
Så här ser nu byxan ut inifrån.

5. Vänd byxan och du har förvandlat dina vanliga jeans till ett par mammajeans att växa i. Enkelt va?!