lördag 28 februari 2015

SY FÖRKLÄDE TILL BARN

Vid pepparkakasbaket i julas hade en liten kompis på sig ett så fint och lättsytt förkläde. Nu har jag sytt en variant av det till min Signe. Tyget hittade jag på loppis. Det var en gardin innan det blev ett förkläde. Lägger en beskrivning nedan om du vill se hur jag gick tillväga. 




Mät hur långt och brett du vill ha förklädet. Klipp till en mall i mönsterpapper. Det räcker med att bara göra en mall för ena sidan av förklädet. Tyget viks sedan dubbelt vid axeln, klipp. Jag sparade biten som jag klippte ur vid huvudet och gjorde en ficka på magen av den. Syns tyvärr lite dåligt på bilden. Jag måste alltså ha lyckats med mönsterpassningen av fickan =)













Jag rynkade sedan axlarna så att hålet för huvudet blev lagom stort. Enklast att prova. Man vill ju enkelt kunna ta på och av men förklädet får inte vara för stort heller.















När jag var nöjd sydde jag på ett kantband runt halsringningen, med början och slut mitt bak.

Sy sedan fast kantband även på yttre delen av axlarna och ner till midjan eller där du tycker det är lagom att volang sedan börjar och även snörningen sitter.












Jag klippte sedan två långa remsor till volangen, ca 50 % längre än stycket de ska sitta på (se bilden). Jag sicksackade och vek in kanten eftersom mitt tyg var så tjockt, men jag kan rekommendera dig att klippa remsan drygt dubbelt så bred du vill ha den och vika den dubbel istället. då syns ju inte avigan då volangen står ut lite.


Rynka sedan volangen så att den blir lagom lång för den nedre delen av förklädet där volangen ska sitta. 





Sy fast volangen. Antingen sicksacka volang och förkläde och sy raksöm eller använd overlock. 

Vik sedan den delen du klippte ur vid halsringningen och sicksacka fast på magen som en ficka. 

Avsluta med att klippa till fyra lika långa tygband ( 25-30 cm) och sy fast för hand där volang och tygband möts. 

Nu är förklädet färdigt för bak och kladd! 





1 kommentar: